W Domu pełnym mięty... przyszedł czas na ryby. Filety z ryby zrobione w ten sposób, smakują wybornie, dużo lepsze od konserw, mamy gotowe danie na kolację lub dla niespodziewanych gości. Przydadzą się też na święta, można zrobić wcześniej i mamy gotowe.
Składniki:
- 1 kg świeżych filetów z ryb
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jajka, wody i mąki robimy ciasto, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, wrzucamy rybę do ciasta, mieszamy. Smażymy na oleju kawałki ryby na złoto z każdej strony.
Składniki do przełożenia ryby:- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 kiszone ogórki
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oleju aby zmiękła, dodać pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć chwilę i na koniec ogórki kiszone pokrojone w kostkę i wszystko chwilę przesmażyć.
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki płaskie cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Składniki zalewy zagotować. Trzeba wszystko robić szybko, aby składniki były gorące. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki gorącej ryby, na to łyżkę przesmażonych ciepłych warzyw, znowu rybę i tak do końca słoika. Zalać całość gorącą zalewą, zakręcić nakrętki i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Sprawdzić po wystudzeniu, czy nakrętki są wklęsłe. Ryby powinny trochę postać nim je spróbujemy, 4-5 dni wtedy nabiorą smaku. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, lepiej trzymać słoiki w lodówce. Ryby mogą stać miesiąc i dłużej, chociaż rzadko tyle stoją, gdyż są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Smacznego!
Ile % ocet ?
OdpowiedzUsuń10% ocet, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA w lodówce ile czasu mogą stać? :)
OdpowiedzUsuńMiesiąc u mnie stały i były dobre.
Usuń