Początek jesieni

30 października 2019

Pierś z kurczaka na jarmużu

Jarmuż pełen witamin, dziś w Domu pełnym mięty... będzie pod piersią kurczaka. Pyszne, proste danie, takie na imprezę, jak i na zwykły obiad, czy ciepłą kolację. Pierś z kurczaka jest bardzo soczysta, owinięta w ciasto francuskie, z dodatkiem boczku i suszonych pomidorów.






Składniki:

  • Jarmuż świeży
  • ser Feta
  • 4 suszone pomidory
  • 1 plaster sera żółtego
  • pierś z kurczaka, 
  • 2 plasterki boczku
  • ciasto francuskie
  • ząbek czosnku  
  • cebulka mała
  • sól 
  • pieprz
  • ketchup
  • masło do smażenia
  • 1 jajko
  • troszkę sezamu

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki na godzinę. Jarmuż sparzyć 2-3 minuty, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, przesmażyć chwilkę, dodać jarmuż, przeciśnięty czosnek, poddusić chwilkę. Na koniec dodać centymetrowy plaster Fety pokrojony w kosteczkę, pieprz i jeśli potrzeba sól. Przestudzić jarmuż. Pierś wyjąć z lodówki, wytrzeć nadmiar ketchupu. Ciasto francuskie rozłożyć, z boków poprzecinać na paski, tak, żeby dało się zapleść, wystarczy nam połowa ciasta, na środku ułożyć jarmuż, na to pierś z kurczaka, suszone pomidory, 2-3 kawałki boczku, przykryć serem żółtym, zapleść ciasto, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika 180 stopni na 45-55 minut. Zdrowe, smaczne, ładnie prezentujące się danie gotowe. Smacznego!

Z pozostałego ciasta francuskiego można zrobić pyszną przystawkę Zawijaski z boczkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz