Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula do polania pierogów
- 1/2 kg mięsa ugotowanego z kurczaka
- 1 marchewka z rosołu
- 4 łyżki rosołu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 cebula
Wykonanie:
Cebulę pokroić i przesmażyć na złoto. Mięso zmielić razem z marchewką i przesmażoną cebulą, dodać sól, pieprz, majeranek, jajko wyrobić, jeśli jest za gęste dodać po łyżce rosołu.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Dodać olej, sól i wyrobić ciasto. po trochu dolewając wodę. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, żeby dobrze się kleiło. Rozwałkować placek, wycinać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i zlepić. Układać pierogi na deseczce posypanej mąką, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę , osolić i wrzucać na wrzącą wodę pierogi. Woda musi się cały czas gotować, jak wypłyną pierogi do góry, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Wyjąć pierogi , cebulę pokroić i przysmażyć na złoto, polać pierożki. Smacznego!
Super
OdpowiedzUsuńTeraz wiem co dodać do farszu żeby się nie rozlatywał