Efektowne danie z papryki, proste i smaczne, na obiad, kolację a także na imprezę. Papryka jest bardzo zdrowa, teraz najlepsze, chociaż dostępna całym rokiem, nadziana mięsem mielonym, doprawionym przyprawami, jest pełno wartościowym posiłkiem, można podać ją z ziemniakami lub z chlebem. Jak zostanie, łatwo się przygrzewa i jest tak samo smaczna.
Składniki:
- 4-5 czerwonych papryk
- 1 paprykę żółtą
- 70 dkg mielonego mięsa
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, gałązka tymianku
- 1 bułka czerstwa
- 1 łyżka ketchupu
- Sos do polania:
- 1 łyżka majonezu, 1 łyżka miodu, 1 łyżka ketchupu
Wykonanie:
Paprykę umyć, ściąć równo tam gdzie ogonek. Cebulę i paprykę żółtą pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, bułkę namoczyć, odcisnąć dodać do mięsa jajko, sól i pieprz, wyrobić na koniec dać pokrojoną drobno natkę. Nadziać paprykę, naczynie żaroodporne nasmarować olejem, ułożyć paprykę tak, aby farsz był na górze, wlać 1/3 szklanki wody, ketchup, przykryć i do piekarnika na 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie odkryć, składniki sosu do polania zmieszać i polać same główki papryki. Wstawić jeszcze na 10 minut i danie gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz