Początek jesieni

25 października 2019

Makaron domowy

Dom pełen mięty... to dom słynący z własnych wyrobów. Większość rzeczy sami produkujemy i przetwarzamy. Makaron domowy gości u nas cały czas.


Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki wody 


Wykonanie:
Jajka i żółtka wlać do miseczki, dodać sól i rozmieszać dobrze widelcem. W mące zrobić dołek, wlać jajka i mieszać zagarniając mąkę, potem zagniatać ciasto, dodać wody (zależy od mąki ile wchłonie). Ciasto dobrze wyrobione musi odchodzić od ręki. Teraz zostawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 4 części i zaczynamy wałkować placki. Wałkujemy od środka do brzegu, przyciskając wałek, ale nie za mocno, żeby nie porwać ciasta. Układamy placek na posypanej mąką ściereczce i zostawiamy, żeby ciasto trochę obeschło. Placek trzeba przewrócić na drugą stronę. Gdy ciasto obeschnie, posypujemy delikatnie mąką i kroimy na paski 4-5 cm, układamy jeden na drugim i kroimy makaron, cieniej lub grubiej zależy do czego makaron będzie zużyty. Teraz rozkładamy na stolnicy pokrojony makaron, aby chwilę się podsuszył. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy na wrzątek makaron, jak wypłynie zmniejszamy ogień i czekamy 3 minuty, próbujemy i makaron gotowy. Smacznego!

4 komentarze:

  1. smaczny robie sama

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam jeszcze inny przeps ...oto on 1 jajko ,1łyżka stołowa masła zamieszać i dodać mąki tyle ile się wgniecie ...wyrobić ciasto , rozwałkować cienko przesuszyć płaty polożyć jeden na drugi lekko prrzesypując mąka pokrocić w paski i cieniutko kroić makaron ..włoxzyć do orącej wodyipo wypłynięciu na wierzch wyciągnać i przelać imna wodą Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednego jajka nie warto zaczynać co najmniej 3

      Usuń
  3. Jeżeli jest na 2 osoby to warto, lepiej z 1 jajka niż ze sklepu

    OdpowiedzUsuń