Dziś będziemy robić majonez domowy. Trwa to tylko chwilę, a majonez jest gęsty, smaczny, zdrowy bez ulepszaczy. Potrzebny jest blender i naczynie przezroczyste, w którym będziemy ucierać majonez.
Składniki:
- 250 gram oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czubata musztardy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- pieprz
Wykonanie:
Wszystko wkładamy do przezroczystego naczynia, takiego, aby się zmieściła końcówka od blendera. Wkładamy blender tak, aby jajko było schowane w środku końcówki blendera. Włączamy blender, nie ruszamy nim, aż zacznie wychodzić gęsty majonez, wtedy lekko poruszamy, aby połączyć dobrze olej z resztą składników. Zrobienie majonezu nie trwa nawet 5 minut, możemy go zrobić w każdej chwili, należy jednak pamiętać, że jajka z niewiadomego miejsca trzeba sparzyć. W Domu pełnym mięty... hodujemy kury, więc jajka mamy pewne, ale i tak je parzymy. Smacznego!
Zrobiony w kilka minut, juz nie bede kupowac majonezow sklepowych. Dodalam troche octu jablkowego i szczypte wiecej soli, bo lubie mocniejszy smak. Super przepis!
OdpowiedzUsuńSuper szybko zrobiony, od razu w sloiku. Dodalam troszke wody, bo lubie rzadszy majonez. Polecam!
OdpowiedzUsuń