Dziś w Domu pełnym mięty... kisimy kapustę włoską. Zrobiona w ten sposób nie traci cennych witamin, smaczna, zdrowa, łatwa do zrobienia. Kiszenie nie jest trudne, a to najlepsza metoda na przechowywanie warzyw.
Składniki:
- 3 kg kapusty włoskiej
- 25 dkg cebuli
- 0.50 kg jabłek
- 0,50 kg papryki czerwonej
- 25 dkg marchwi
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 5 dkg soli kamiennej
Wykonanie:
Duży garnek kamienny przeznaczony do kiszenia dobrze wymyć i wyparzyć (może być wiaderko plastykowe). Kapustę oczyścić, opłukać, i poszatkować, Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę wymyć, obrać i pokroić w paseczki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do kapusty dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Kapustę nakładać do garnka dobrze ugnieść najlepiej drewnianym ubijakiem. Kapustę nakryć talerzykiem, obciążyć, przykryć ściereczką i postawić w temperaturze pokojowej na 5-6 dni. Codziennie zdjąć talerzyk i przebić kapustę. Ukiszoną kapustę wynieść w chłodne miejsce, jest gotowa jako surówka do obiadu, można jedynie ją doprawić cukrem, olejem do smaku. Ukiszoną kapustę można nałożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować, od chwili zagotowania 10 minut. Kapusta włoska zrobiona w ten sposób to pełna witamin gotowa sałatka do obiadu. Smacznego!
Kapusta kiszona w słoikach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz