Dziś w Domu Pełnym Mięty kisimy kapustę. Kapusta jest bardzo dobra, może stać nawet 2 lata nic się nie dzieje. Stary przepis mojej babci. Pierwszego dnia kroimy kapustę cienko i wrzucamy partiami do dużej miski przesypując solą kamienną wymieszaną z nasionami kopru i utartą marchwią. Na 10 kg kapusty, 20 dkg soli, 2 dkg kopru i 25 dkg marchwi nakrywamy to ściereczką i zostawiamy do następnego dnia. Słoiki duże wymyć i wyparzyć.Kapustę wymieszać ,spróbować soku, który się wytworzył jeśli mało słona to dosolić i najważniejsza sprawa: wkładać warstwami do słoików i bardzo mocno ubijać, to dosyć ciężka praca, dlatego można zatrudnić męża. Zostawić 2 cm od nakrętki i od razu zakręcać i ustawić w naczyniu (miska, czy blaszka od ciasta ) tak musi stać 2 tygodnie w domu. Ze słoików będzie leciał sok i tak musi być, dlatego trzeba w czymś postawić słoiki. Po 2 tygodniach można kapustę wynieść w chłodne miejsce. Jeżeli nakrętki są dobre i kapusta dobrze ubita to może stać i 2 lata i jest dobra. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Jeden z lepszych serników to Sernik Królewski, tradycyjny na kruchym, kakaowym spodzie, z pyszną delikatną masą serową, posypany tartym cia...
-
Miodownik to pyszne ciasto z kremem na bazie kaszy manny, można zrobić go wcześniej, gdyż nie traci nic na swoim smaku, a wręcz zyskuje, ro...
-
Ciasto Pleśniak, bardzo stary przepis, chyba pierwsza dziwna nazwa ciasta, ale ciasto bardzo dobre. Pleśniak to kruche ciasto, część z kaka...
Ja zacznę przepis od poszukiwania męża ;) Ale reszta brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńNie musi być mąż ,wystarczy kobieta ,ja upycham sama .Pozdrawiam!
UsuńOczywiscie,ja też przeważnie sama ubijam.Dałam radę nawet ręką w dużym garze.
UsuńPiękne już Panią lubię.
OdpowiedzUsuńMiło mi ,dziękuje bardzo, zapraszam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńczym ubijac? rękoma?
OdpowiedzUsuńJa ubijamy pałką do ucierania ciasta.
UsuńTak, trzeba bardzo dokładnie ubić, można tłuczkiem drewnianym, ale ręką najlepiej, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKochana!Dzisiaj zrobiłam,jutro będę upychała w słoiki😊Ze wszystkich znalezionych przepisów w necie,ten jako jedyny do mnie przemówił.Dziękuję❤
OdpowiedzUsuńTo teraz najcięższa robota, dokładnie ubić w słoikach, ręka odczuje, ale warto, jeszcze mam kapustę z zeszłego roku i jest dobra, pozdrawiam!
Usuń