Początek jesieni

31 października 2019

Kaczka duszona

Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy przygotowywać kaczkę, kaczkę duszoną, najlepsza jest kaczuszka młoda z własnego chowu.


  • Kaczka
  • 100 gr czerwonego wina
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  •  rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć udka, skrzydełka, całe piersi, resztę zostawić na zupę. Rozgrzać na patelni tłuszcz, na gorący położyć kaczkę skórą do dołu, piersi delikatnie naciąć -samą skórę, obsmażyć na rumiano z dwóch stron.Posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem, położyć gałązkę rozmarynu, podlać winem i szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podlewać wodą, gdy sos wyparuje. Miękką kaczkę podawać z ziemniakami, pasują do niej gruszki w occie, buraczki. Piersi pokroić ukośnie na plastry. Kaczka duszona jest soczysta, bardzo smaczna. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz