- Kaczka
- 100 gr czerwonego wina
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz sól
- słodka papryka
- majeranek
- rozmaryn
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kaczkę podzielić na porcje: odciąć udka, skrzydełka, całe piersi, resztę zostawić na zupę. Rozgrzać na patelni tłuszcz, na gorący położyć kaczkę skórą do dołu, piersi delikatnie naciąć -samą skórę, obsmażyć na rumiano z dwóch stron.Posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem, położyć gałązkę rozmarynu, podlać winem i szczelnie przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podlewać wodą, gdy sos wyparuje. Miękką kaczkę podawać z ziemniakami, pasują do niej gruszki w occie, buraczki. Piersi pokroić ukośnie na plastry. Kaczka duszona jest soczysta, bardzo smaczna. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz