2 października 2019

Grzybki marynowane w occie

Słońce września pięknie nas ogrzewa, chociaż noce już zimne. Trzeba korzystać z ostatnich promieni słońca. Tym razem w Domu pełnym mięty... zrobiłam grzybki maślaki  w occie, przydadzą się na zakąskę w zimowe dni.

słoiki maślaki

   A oto przepis na marynowane maślaki:

   Maślaki obrać dokładnie, umyć i obgotować w osolonej wodzie 20 minut. Maślaki aby nie ściemniały zaraz po ugotowaniu włożyć na chwilę do wody z dodatkiem 2-3 łyżek octu i odcedzić.

 Zalewa:

  •  1 szklankę wody
  •  pół szklanki octu 10% 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarenka pieprzu 
  • pół łyżeczki soli


Ugotować zalewę z przyprawami. Grzyby ułożyć w słoikach oczywiście wyparzonych, zalać zalewą, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem. W ten sposób można marynować nie tylko maślaki, ale różne grzyby. Można w słoikach zrobić grzyby mieszane, lub tylko jeden gatunek. Smacznego!

2 komentarze: