5 października 2019

Gruszki w occie

W spiżarni Domu pełnego mięty... nie może zabraknąć gruszek w occie. Są nie zastąpione w zimie jako dodatek do pieczonego drobiu. Gruszki robimy według starego przepisu mojej babci, od lat tak samo, bez pasteryzowania.



Składniki:

3 kg gruszek twardych

Zalewa:



  • 0,5 litra octu 10%
  • 1 szklanka wody
  •  kilka goździków
  • 1 kg cukru


Wykonanie:
Gruszki obrać, przekroić na połówki, wybrać gniazda nasienne. Ugotować zalewę z podanych składników w dużym garnku, takim, który pomieści wszystkie gruszki. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wrzucić na wrzątek gruszki i gotować na wolnym ogniu, aż będą szkliste. Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć, nakładać gorące gruszki, zalewać zalewą i ustawiać do góry dnem. Przykryć kocykiem niech stygną. Gruszki marynowane gotowe!
Dynia marynowana

2 komentarze: