Początek jesieni

9 października 2019

Flaczki z rydzów

Grzyby obrodziły, nawet rydze, o które u nas jest trudno. W Domu pełnym mięty... robimy rydze marynowane, smażymy na masełku, ale najbardziej lubimy flaczki. Flaczki z rydzów spotykane bardzo rzadko, u nas bardzo lubiane.


Grzyby,miska


  • Składniki:
  • 70 dkg mięsa wołowego z kością (szponder)
  • 0,50 kg rydzów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Mięso myjemy zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu, szumujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu tak jak rosół. Jak mięso jest na wpół miękkie, dodajemy włoszczyznę i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Rydze myjemy dokładnie, kroimy w paseczki tzw. julienne, podlewamy wodą i gotujemy, od zagotowania 15 minut. Mięso wyjmujemy z rosołu, obieramy z kości i kroimy w paseczki. wkładamy do rosołu, dodajemy obgotowane rydze i całość gotujemy chwilę, aż rydze będą miękkie. Z masła i mąki robimy zasmażkę i zaprawiamy flaczki. Na koniec doprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Flaczki z rydzów muszą być ostre. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzis u nas flaczki z kurczaka inspirowane tym przepisem, bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje i pozdrawiam, zapraszam do wypróbowania innych przepisów !

    OdpowiedzUsuń