Grzyby obrodziły, nawet rydze, o które u nas jest trudno. W Domu pełnym mięty... robimy rydze marynowane, smażymy na masełku, ale najbardziej lubimy flaczki. Flaczki z rydzów spotykane bardzo rzadko, u nas bardzo lubiane.
- Składniki:
- 70 dkg mięsa wołowego z kością (szponder)
- 0,50 kg rydzów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- majeranek
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Mięso myjemy zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu, szumujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu tak jak rosół. Jak mięso jest na wpół miękkie, dodajemy włoszczyznę i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Rydze myjemy dokładnie, kroimy w paseczki tzw. julienne, podlewamy wodą i gotujemy, od zagotowania 15 minut. Mięso wyjmujemy z rosołu, obieramy z kości i kroimy w paseczki. wkładamy do rosołu, dodajemy obgotowane rydze i całość gotujemy chwilę, aż rydze będą miękkie. Z masła i mąki robimy zasmażkę i zaprawiamy flaczki. Na koniec doprawiamy: solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Flaczki z rydzów muszą być ostre. Smacznego!
Dzis u nas flaczki z kurczaka inspirowane tym przepisem, bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam, zapraszam do wypróbowania innych przepisów !
OdpowiedzUsuń