W Domu pełnym mięty... będziemy piec Żebraka, bardzo dobre ciasto, a dlaczego nazywa się Żebrak? W cieście znajduje się pełno dodatków, które sobie uzbieramy.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 czubatych łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- po 5 dkg różnych suszonych owoców (w sumie 25 dkg), 1 jabłko, 1 gruszka
- łyżka mąki do obsypania suszonych owoców
Wykonanie:
Przygotować owoce: świeże pokroić w kostkę, suszone pokroić, które twarde namoczyć, obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, pianę ubić na sztywno dodać do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jednocześnie owoce, delikatnie wymieszać. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz