Początek jesieni

6 października 2019

Ciasto poszarpane

W domu pełnym mięty... pieczemy ciasto: ciasto poszarpane, łatwe, smaczne, na każdą okazje. A dlaczego nazwa ciasto poszarpane, okaże się na końcu.







Składniki:
talerzyk


  •  2 szklanki mąki pszennej  
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka i 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel różowy np. wiśniowy
  • 1 łyżkę kakao
    ciasto, czjniczek


Wykonanie:

Do mąki dodać 4 łyżki cukru, kostkę masła, 5 żółtek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao. Z ciasta białego zrobić wałek i z ciemnego też zrobić wałek schować do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu szklankę cukru, jak ubite dodać kisiel z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę różową przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą foremki, wyjąć wałeczki ciasta z lodówki i rwać kawałki białego i ciemnego ciasta i wrzucać do różowej masy na przemian raz białe raz ciemne. Ciasto poszarpane gotowe do pieczenia. Piec 45-50 w temperaturze 170 stopni. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz