W domu pełnym mięty... pieczemy ciasto: ciasto poszarpane, łatwe, smaczne, na każdą okazje. A dlaczego nazwa ciasto poszarpane, okaże się na końcu.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1 szklanka i 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel różowy np. wiśniowy
- 1 łyżkę kakao
Wykonanie:
Do mąki dodać 4 łyżki cukru, kostkę masła, 5 żółtek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao. Z ciasta białego zrobić wałek i z ciemnego też zrobić wałek schować do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu szklankę cukru, jak ubite dodać kisiel z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę różową przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą foremki, wyjąć wałeczki ciasta z lodówki i rwać kawałki białego i ciemnego ciasta i wrzucać do różowej masy na przemian raz białe raz ciemne. Ciasto poszarpane gotowe do pieczenia. Piec 45-50 w temperaturze 170 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz