Kulki:
- 250 gramów tłustego sera
- 1 żółtko
- 10 łyżek wiórków kokosowych
Ciasto:
- 180 gramów masła
- 3 łyżki oleju
- 250 gramów cukru
- 150 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 450 gramów mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5-6 łyżek mleka
Polewa:
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Najpierw robimy kulki: zmielić twaróg, wymieszać z żółtkiem i z wiórkami kokosowymi. Zrobić małe kulki o średnicy 1-1,5 cm, ułożyć na talerzu, żeby się nie dotykały i do zamrażalnika dać na pół godziny. Teraz ciasto: Miękkie masło wymieszać ze śmietaną, dodać jajka i cukier, ubić. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i 5 łyżek mleka. Do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyłożyć białe ciasto, na to białe delikatnie rozłożyć ciasto ciemne. Teraz wcisnąć do połowy ciasta kulki, a połowa kulek ma wystawać nad ciastem. Upiec ciasto w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.
Polewa: Mąkę wymieszać z mlekiem i z cukrem, postawić na gazie i cały czas mieszać do zagotowania, uważać, żeby się nie przypaliło, na koniec dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika polać polewą i posypać wiórkami. Ciasto Czułość pięknie się prezentuje i jest proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Smacznego!
Pyszne ciasto i nawet szybko się robi, dziękuje za przepis mój chłopak był zachwycony i nazwą i smakiem, polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, zapraszam do wypróbowania innych przepisów!
UsuńDo polewy nie trzeba dbać kakao?
UsuńDziękuję. Wypróbuję.
UsuńCzy to przepis na małą blachę czy dużą?
UsuńForma 20 na 35 cm.
UsuńNie, to jest biała polewa, ale komponuje się ze smakiem ciasta, polecam!
OdpowiedzUsuńU Pani na zdjęciu są dwa ciasta- jasne i ciemne i dopiero w to są wcisniete kulki serowe. Czy ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dac kakao?
OdpowiedzUsuńCzytaj ze zrozumieniem
UsuńTak, do jednej porcji dodaje się kakao i 5 łyżek mleka , a biała część ciasta jest na dole, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA kulki serowe bez cukru nie są zbyt kwaśne?
OdpowiedzUsuńNie, chyba że ser jest bardzo kwaśny, ciasto jest słodkie i polewa też, tak że kulki serowe podkreślają smak, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie na pewno zrobię. Mam tylko jedno pytanie jaka wielkości formy. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńForma duża, ja piekłam 20 cm na 35 cm, a moja rada , aby ciasto ładnie wyglądało , trzeba kroić tak, aby przekroić kulkę serową na pół. Forma może być trochę mniejsza, ciasto będzie wyższe.
UsuńDziękuję za rad. Pozdrawiam cieplutko
UsuńNie ma za co, Pozdrawiam i zapraszam częściej!
UsuńProszę powiedzieć czy śmietanka ma być kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńProszę napisać jaka ma być śmietanka do ciasta 12 % czy kwaśna czy słodka oraz twaróg do kulek czy tłusty czy półtłusty. Ciasto wygląda apetycznie i chcę się skusić na zrobienie :)
OdpowiedzUsuńŚmietana 12 kwaśna, najlepiej gęsta, a ser tłusty. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) pozdrawiam również
UsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńForma 20 na 35
UsuńCzy polewę daje się na ciepłe ciasto czy wystudzone...
OdpowiedzUsuńOd razu po wyjęciu z piekarnika
UsuńCzy to ma być mleko w proszku
OdpowiedzUsuńNie, płynne mleko, pozdrawiam!
UsuńDoskonały przepis. Zrobiłam to ciasto na święta. Pierwszy, ale nie ostatni raz����
OdpowiedzUsuńPychotka wlasnie dzisiaj będę robić 2 gi raz
OdpowiedzUsuńSuper! Życzę smacznego i pozdrawiam!
UsuńCzym można zastąpić wiorka kokosowe
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z wiórkami, ale może płatki migdałowe, albo mielone migdały
UsuńProszę podać kolejność ucierania składników na ciasto bo mi się zważyło wszystko a wszystko było w jednakowej temperaturze
OdpowiedzUsuńKolejność ucierania ciasta podana jest w przepisie.
Usuń