Dziś w Domu pełnym mięty... będziemy piekli Ciasteczka Dziadunia, bardzo proste, kruche ciasteczka.
Składniki:
- 200 gram twarogu
- 200 gram masła
- 400 gram mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- pół łyżeczki octu
- 100 gram cukru
Wykonanie:
Miękkie masło zagnieść z twarogiem, dodać sodę rozpuszczoną w occie, mąkę i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na pół godziny aby stężało. Wyjąć rozwałkować kawałek ciasta i szklanką wycinać kółka. Cukier wysypać na talerzyk, każdy krążek ciasta maczać w cukrze,złożyć na pół, znowu maczać w cukrze, złożyć jeszcze na pół i zanurzyć w cukrze i kłaść na blaszkę cukrem do wierzchu. Piec ciasteczka w temperaturze 170-180 stopni przez 15 minut do zrumienienia. Ciasteczka są bardzo dobre, maślane, delikatne. Można robić je razem z dziećmi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz