Chałwa jest nie tylko smaczna,ale i zdrowa. Dziś w Domu pełnym mięty... zrobimy chałwę z mąki. Chałwa nie różni się od tej ze sklepu, nawet jest lepsza, robi się ją dosyć łatwo. Przepis mam od rodowitej Turczynki. Z tej porcji wychodzi 65 dkg gotowej chałwy.
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka pudru
- 1 kostka masła
- 1 szklanka orzechów
- 0,5 szklanki pasty Tahini
Wykonanie:
Orzechy pokroić drobno, cukier puder przetrzeć przez sitko. Masło rozpuścić. Na suchą patelnię wsypać mąkę, na maleńkim gazie podgrzewać i cały czas mieszać, aż zrobi się żółta, uważać, żeby nie spalić, bo chałwy nie będzie. Podgrzewać 10-15 minut, cały czas mieszać. Wyłączyć gaz. Przygotować naczynie, wyłożyć folią do żywności. Uprażoną mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, dobrze wymieszać, dodać orzechy, wymieszać i dodać pastę tahini. Na koniec wlewamy po trochu rozpuszczone masło i mieszamy, na koniec wkładamy do naczynia, ubijamy ręką i do lodówki .Chałwa z mąki jest gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz