Początek jesieni

15 października 2019

Chałka babuni

W Domu pełnym mięty... pieczemy dziś prostą chałkę. Idealnie komponuje się z kubkiem mleka i świeżym masełkiem. Chałka z ciasta drożdżowego, pyszna, mięciutka i jak pachnie w całym domu, nie można jej się oprzeć. Przepis prosty, mojej babci, chociaż jak to z ciastem drożdżowym trzeba trochę pracy włożyć.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży (25 gramów)
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki mąki

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Do  drożdży dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i mleka, mieszamy zostawiamy, aby podrosły. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko ubite z cukrem, wyrabiamy do połączenia składników, na koniec wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy, aby powstał wałek cieńszy na brzegach, a grubszy po środku. Łączymy za koniec wszystkie 4 wałki i zaplatamy chałkę. Zostawiamy pod przykryciem niech rośnie. Z podanych składników robimy kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 160 170 stopni grzanie góra-dół, sprawdzić patyczkiem czy suche ciasto. Chałka gotowa. Smacznego! A jak zapleść taką chałkę dowiesz się tu  Zaplatanie chałki

2 komentarze: