Początek jesieni

2 października 2019

Buraczki tarte w słoikach

Dziś w Domu pełnym mięty robimy zapasy na zimę: buraczki tarte w słoikach, bardzo prosty i łatwy przepis, a buraczki w zimie gotowe. Pracę ułatwi nam malakser, lub maszynka do ścierania warzyw, ja trę buraczki na drobnych oczkach, ale można na większych.



 

Buraczki do obiadu

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 1 łyżki soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:


Buraki  w łupinach wymyć i wyszorować dokładnie. Włożyć umyte buraki do garnka i zalać zimną wodą, tak aby je przykryła, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować, aż będą miękkie. Ugotowane buraki odcedzić i zalać zimną wodą, obrać je z łupin jeszcze ciepłe, wtedy skórka schodzi sama, a następnie  zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do startych buraków dodać resztę składników: sól, ocet i cukier ,dobrze wymieszać. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Gotowe buraczki nakładać do słoików, lekko upychać, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i zakręcić. Pasteryzować małe słoiki 35 minut, duże dłużej 45. Buraczki tak zrobione są gotowe, wystarczy tylko je obsmażyć na masełku i podać do obiadu. Smacznego!  

Sałatka z buraków i cebuli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz