Buraczki do obiadu
Składniki:
- 4 kg buraków
- 1 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Buraki w łupinach wymyć i wyszorować dokładnie. Włożyć umyte buraki do garnka i zalać zimną wodą, tak aby je przykryła, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować, aż będą miękkie. Ugotowane buraki odcedzić i zalać zimną wodą, obrać je z łupin jeszcze ciepłe, wtedy skórka schodzi sama, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do startych buraków dodać resztę składników: sól, ocet i cukier ,dobrze wymieszać. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Gotowe buraczki nakładać do słoików, lekko upychać, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i zakręcić. Pasteryzować małe słoiki 35 minut, duże dłużej 45. Buraczki tak zrobione są gotowe, wystarczy tylko je obsmażyć na masełku i podać do obiadu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz