Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 25 gr świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płaska cukru
- 5 łyżek oleju (lub stopionego masła)
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą, dodać troszkę mąki, przykryć niech rosną. Jeśli mamy mikser planetarny wystarczy wszystko włożyć do miski, dodać wyrośnięte drożdże, bułki same się zrobią.
Jeśli nie mamy miksera, nie szkodzi, bułki wyrabiają się bardzo łatwo, do mąki dodajemy sól, drożdże i po trochu wlewamy ciepłą wodę, jak się połączą składniki dajemy olej, jeszcze chwilę wyrabiamy, zostawiamy pod przykryciem niech rosną około godziny. Podzielić ciasto na 12 równych kawałków, z każdego zrobić kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, niech rosną. Po około 30 minutach, tępą stroną noża przycisnąć każdą bułkę przez środek, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Bułki pyszne są ciepłe, ale gdy wystygną też są dobre, nawet na drugi dzień. Smacznego!
Bułki upiekłam są bardzo dobre, zjedzone na kolacje, ale zrobię jeszcze, polecam bardzo dobry przepis uwierzyłam że coś potrafię
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJutro pierwszy raz BENDE robiła. Mam nadzieję że wyjdą
OdpowiedzUsuńWyjdą, trzymaj się przepisu to wszystko będzie dobrze!
OdpowiedzUsuńA przed pieczeniem smarujemy bułki z wierzchu?
OdpowiedzUsuńNie, ja nie smaruję są takie jak w sklepie na wierzchu, pozdrawiam!
UsuńWcale nie wyszły, nie napisane w jakiej kondycji ma być ciasto pieke dłużej niż 20min,zobaczymy
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, nie wiem jaka przyczyna, a wyrosły dobrze? Piekę je często, nigdy tak się nie zdarzyło...
UsuńUpiekłam dziś bułki, dodałam ziaren słonecznika i trochę dyni, są pyszne, trochę długo rosły, nie wiem czy drożdże winne czy może za zimno, ale wyrosły i są pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńBardzo dobre bułki. Mnie z tego przepisu wychodzi 6 dużych, bo mąż mówi, że 12 jest,ale małych. Polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam ponownie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Zrobiłam dzisiaj na kolację - została jedna ��(wyszło mi 9) i na jutrzejsze śniadanie zrobiłam już kolejne. Przepis super.
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre, jedynie skórka była trochę za twarda. Może za wysoka była temperatura a może przez termoobieg.
OdpowiedzUsuńTak, bułki piecze się góra-dół, ale to zależy też od piekarnika, termoobieg wysusza, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń