Kulki:
- 250 gramów tłustego sera
- 1 żółtko
- 10 łyżek wiórków kokosowych
Ciasto:
- 180 gramów masła
- 3 łyżki oleju
- 250 gramów cukru
- 150 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 450 gramów mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5-6 łyżek mleka
Polewa:
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Najpierw robimy kulki: zmielić twaróg, wymieszać z żółtkiem i z wiórkami kokosowymi. Zrobić małe kulki o średnicy 1-1,5 cm, ułożyć na talerzu, żeby się nie dotykały i do zamrażalnika dać na pół godziny. Teraz ciasto: Miękkie masło wymieszać ze śmietaną, dodać jajka i cukier, ubić. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i 5 łyżek mleka. Do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wyłożyć białe ciasto, na to białe delikatnie rozłożyć ciasto ciemne. Teraz wcisnąć do połowy ciasta kulki, a połowa kulek ma wystawać nad ciastem. Upiec ciasto w temperaturze 170 stopni 45-50 minut.
Polewa: Mąkę wymieszać z mlekiem i z cukrem, postawić na gazie i cały czas mieszać do zagotowania, uważać, żeby się nie przypaliło, na koniec dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika polać polewą i posypać wiórkami. Ciasto Czułość pięknie się prezentuje i jest proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Smacznego!