Witam w Domu Pełnego Mięty, dziś pachnie u nas Zupa z Kalarepki, bardzo delikatna, zdrowa i szybka w przyrządzeniu. Przepis na 1,5 litra zupy .
Składniki:
- włoszczyznę:
- pietruszkę
- marchewkę dużą lub 2 małe
- kawałek selera
- kalarepę dużą lub 2 małe
- 4-5 ziemniaków
- 1 pomidorek
- kawałek mięsa z kurczaka lub wieprzowiny z kością
- koperek zielony
- 1 łyżka mąki do zaprawienia zupy
- 2-3 łyżki śmietany
Gotujemy wywar z kurczaka przez 10 min, dodajemy włoszczyznę bez marchewki, marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy po 10 minutach, kroimy kalarepkę w kostkę, dodajemy do zupy, po chwili dodajemy pokrojone ziemniaczki, pomidora sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę i do zupki dodać. Doprawić solą i odrobiną pieprzu, jak ziemniaczki miękkie zaprawić zupę mąką, dodać śmietanę i zieleninę. Zupa jest bardzo dobra, pożywna, dzieci chętnie ją jedzą. Smacznego!
A na drugie danie może Schab w sosie pieczarkowym
- włoszczyznę:
- pietruszkę
- marchewkę dużą lub 2 małe
- kawałek selera
- kalarepę dużą lub 2 małe
- 4-5 ziemniaków
- 1 pomidorek
- kawałek mięsa z kurczaka lub wieprzowiny z kością
- koperek zielony
- 1 łyżka mąki do zaprawienia zupy
- 2-3 łyżki śmietany
A na drugie danie może Schab w sosie pieczarkowym
Dzis byla i u nas, prosto i szybko. Polecam!
OdpowiedzUsuń