Początek jesieni

24 września 2019

Filet pod ciastem francuskim

Dom pełen mięty... proponuje danie z kurczaka, ale inaczej niż zwykle, filet pod ciastem francuskim.

Składniki:
  • 800 gramów fileta z kurczaka
  •  600 gramów pieczarek
  •  2 cebule
  •  ciasto francuskie gotowe
  •  20 dkg sera żółtego
  •  sól
  •  pieprz
  •  papryka
  •  majeranek


Wykonanie:                                                                                                                             

 Pieczarki obrać, umyć i pokroić  dość grubo, udusić na tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę doprawić solą i pieprzem. Filet z kurczaka umyć, pokroić na plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać przyprawami : papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na to wyłożyć pieczarki, posypać startym serem i przykryć ciastem francuskim. Trzeba wszystko przykryć folią aluminiową i do piekarnika na 45 minut 180 stopni, po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut. Można po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Podawać jako samodzielne danie jedynie z surówką, krojąc kwadratowe porcje. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz