Początek jesieni

24 września 2019

Sernik biszkoptowy gotowany

Sernik biszkoptowy to biszkopt, przełożony gotowanym serem, taki gotowany sernik biszkoptowy. Biszkopt jest bardzo miękki, delikatny i puszysty, ser dodatkowo go nawilża, ciasto jest bardzo smaczna, wygląda jak torcik serowy. 




Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej   
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 gram masła


 Wykonanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Białko ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec rozpuszczone, ostudzone masło. Przygotować formę, u mnie tortownica o średnicy 27 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe. Biszkopt upiec w temperaturze 160 stopni 30-35 minut góra-dół. 


 Masa twarogowa 
  •  0,5 kg sera
  •  2 jaja 
  •  1 szklanka cukru
  •  1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego                                                                                                                                                                                                                                                                   
Ser zmielić, 2 jajka całe ubić z 1 szklanką cukru, dodać ser i wszystko wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić w garnku, dodać  ser ubity z cukrem i jajkami, gotować na wolnym ogniu,  cały czas mieszać trzepaczką, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie się gotować, rozpuścić 2 łyżki budyniu w mleku i wlać do gotującego sera, cały czas mieszać, aż się zagotuje. Zimny biszkopt przekroić w poprzek, jak na tort, wylać gorącą masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz