Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 gram masła
Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Białko ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec rozpuszczone, ostudzone masło. Przygotować formę, u mnie tortownica o średnicy 27 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe. Biszkopt upiec w temperaturze 160 stopni 30-35 minut góra-dół.
Masa twarogowa
- 0,5 kg sera
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Ser zmielić, 2 jajka całe ubić z 1 szklanką cukru, dodać ser i wszystko wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić w garnku, dodać ser ubity z cukrem i jajkami, gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszać trzepaczką, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie się gotować, rozpuścić 2 łyżki budyniu w mleku i wlać do gotującego sera, cały czas mieszać, aż się zagotuje. Zimny biszkopt przekroić w poprzek, jak na tort, wylać gorącą masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz