W Domu pełnym mięty... króluje dziś papryka, bardzo zdrowa pełna witamin. Idealna do kanapek, jako dodatek do obiadu. z papryki robię dużo przetworów, sos , leczo, dodaję do sałatek. Ten przepis jest bardzo stary, dostała go moja mama od koleżanki razem ze słoikiem pysznej papryki. od tej pory co roku taką paprykę jedliśmy. Ja robię ją tak samo, papryka jest pyszna, a tajemnica tkwi w zalewie.
Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
Wszystkie składniki zalewy zagotować: wodę, cukier, ocet, olej, sól, pieprz. Paprykę zalać gorącą zalewą i pasteryzować 10-13 minut Smacznego!
Pasteryzacja
Koniecznie muszę spróbować. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń