Początek jesieni

24 września 2019

Jabłecznik szybki

          Jabłecznik szybki

 

Jabłecznik szybki, tym razem nie z ciasta kruchego, tylko z ciasta ucieranego. Bardzo prosty przepis, nawet dla tych którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto bardzo smaczne, miękkie, wilgotne nie za słodkie. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi.



 

Składniki:

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 4 bardzo duże jabłka
  • cukier do jabłek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

 

Jabłka umyć, obrać, odrzucić nadpsute części i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do garnka dodać cukier do smaku, jeśli mamy jabłka słodkie, możemy nie dodawać cukru, wszystko przesmażyć chwilę, aż zrobi się mus, a sok odparuje zostawić do wystudzenia. Do wystudzonych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Można wykorzystać gotowy mus jabłkowy, wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i ubijając dodawać po trochu do jajek. Gdy ciasto zrobi się gęste dodać olej, znowu dodawać mąkę, a następnie rozpuszczone, ale zimne masło, wodę i aromat, lub cukier waniliowy. Wszystko ubić na puszystą masę. Ciasto podzielić na dwie części, większą część wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, na to usmażone wcześniej jabłka i  przykryć resztę ciasta .Piekarnik nagrzać do 170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 45-50 minut, do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu gdy jabłecznik trochę ostygnie, posypać go cukrem pudrem.                                                                                          

2 komentarze: