Jabłecznik szybki, tym razem nie z ciasta kruchego, tylko z ciasta ucieranego. Bardzo prosty przepis, nawet dla tych którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto bardzo smaczne, miękkie, wilgotne nie za słodkie. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek wody
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 4 bardzo duże jabłka
- cukier do jabłek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, odrzucić nadpsute części i zetrzeć na
tarce o dużych otworach. Włożyć do garnka dodać cukier do smaku, jeśli mamy
jabłka słodkie, możemy nie dodawać cukru, wszystko przesmażyć chwilę, aż zrobi
się mus, a sok odparuje zostawić do wystudzenia. Do wystudzonych jabłek dodać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Można wykorzystać gotowy mus jabłkowy,
wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać,
dodać proszek do pieczenia, wymieszać i ubijając dodawać po trochu do jajek.
Gdy ciasto zrobi się gęste dodać olej, znowu dodawać mąkę, a następnie rozpuszczone,
ale zimne masło, wodę i aromat, lub cukier waniliowy. Wszystko ubić na puszystą
masę. Ciasto podzielić na dwie części, większą część wyłożyć do wysmarowanej
tłuszczem formy, na to usmażone wcześniej jabłka i przykryć resztę ciasta .Piekarnik nagrzać do
170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 45-50 minut, do ładnego
zrumienienia. Po upieczeniu gdy jabłecznik trochę ostygnie, posypać go cukrem
pudrem.
Dzien dobry, jakie sa rozmiay formy do tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie 20 na 35 cm, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń