24 września 2019

Grzyby leśne duszone

W Domu pełnym mięty... zawitały leśne grzyby, będziemy z nich robić grzyby duszone w słoikach.

podgrzybki, koźlarze
Wykonanie:


Grzyby leśne duszone: mogą być różne: maślaki, podgrzybki, borowiki, koźlarze, lub jeden gatunek. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i sparzyć tzn. zalać wrzącą wodą i zagotować, odcedzić, rozgrzać olej na patelni dodać grzyby posolić, popieprzyć do smaku i dusić grzyby pół godziny. Słoiki wyparzyć wkładać grzybki gorące, zakręcić i pasteryzować pierwszego dnia godzinę, drugiego  45 minut i trzeciego pół godziny. Mogą stać i 2 lata, są pyszne jako duszone, można z nich zrobić zupę grzybową a nawet jajecznicę z grzybami. Smacznego !
Zobacz   Sałatka z grzybów na zimę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz