W Domu pełnym mięty dziś gotujemy rosół z gąsek. Zupa bardzo pożywna, smaczna i prosta w wykonaniu. U nas na grzyby gąski mówimy prośnianki, gdy jest ich wysyp, to prawie w każdym domu taka zupa musi być.
Składniki:
- grzyby gąski im więcej tym lepiej
- włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, cebula)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- 500 gram ziemniaków
- 10-15 dkg boczku
Wykonanie:
Gąski siwe i zielone to grzyby, które pojawiają się najpóźniej, ale są bardzo smaczne. Można je marynować, smażyć, dusić pod każdą postacią są pyszne. W naszym regionie lubiane są jako rosołek, zupka zdrowa, rozgrzewająca i pyszna. Przepis jest bardzo prosty: gąski czyścimy, nie obieramy, myjemy, są bardzo brudne, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę : marchew, pietruszkę, cebulę, ziele angielski i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy obrane i osolone do smaku ziemniaki. Przesmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku rosołek (grzybków nigdy nie za dużo) i polewamy ziemniaki ,a na koniec okraszamy przesmażonym boczkiem, zapach w całym domu, smacznie, tanio, zdrowo! Smacznego!
Zobacz : Grzyby leśne duszone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz