Zalewa:
- 0,5 litra octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1 kg cukru
- kilka goździków
- cynamon
Ugotować zalewę z podanych składników. Na wrzącą wrzucić obraną i pokrojoną dynie (najlepiej w kostkę ). Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zrobi się szklista, wtedy wkładać do słoików zakręcić, postawić do góry dnem, można przykryć kocykiem i gotowe. Smacznego! Dynia jest super, cukru jest dużo ale dynia jest nie za słodka. Bardzo polecam warto zrobić.
Zobacz również: Papryka konserwowa Pasteryzacja i wekowanie
1 szklanka wody? nie za mało na 1 kg cukru?
OdpowiedzUsuńNie, dynia jeszcze puści sok.
Usuńile dyni po obraniu
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, nie ważę dyni, tylko zalewy robię tyle, aby prawie przykryła dynię.
Usuń