Dom pełen mięty... pachnie dziś pięknie ciastem drożdżowym, które zawsze się udaje i można je zrobić ręcznie, ale przede wszystkim w mikserze.
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 10 dkg drożdży
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Mleko podgrzać, drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka i postawić niech wyrosną. Do misy miksera wlać pozostałe mleko, żółtka i jajko, cukier, sól, mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać, jak składniki się połączą dodać rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiać 5 min, zostawić przykryte ściereczką niech rośnie. Jak podwoi swą objętość nakładać na blaszki (wychodzą 3 wąskie) i niech rosną. Potem posmarować rozmąconym jajkiem i piec 40 min w 170 stopniach. Ja dodaje zawsze rodzynki i skórkę pomarańczową. Z tego ciasta drożdżowego można robić bułeczki, dodać śliwki na wierzch, posypać kruszonką, jest naprawdę uniwersalne, a zapach w całym domu i u sąsiadów. Smacznego!
Wspaniały przepis ❤ Ciasto jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam i zapraszam!
Usuń