Początek jesieni

30 września 2019

Wino z winogron

 Wino z Winogron, domowe ale przepis sprawdzony od bardzo wielu lat, robione w Domu pełnym Mięty praktycznie co roku, chyba że nie ma urodzaju. Winogrona rosną u mnie w ogrodzie, nie są kwaśne, ale też nie bardzo słodkie.



Składniki:


  • 7 kg winogron
  • 7 litrów wody
  • 3,5 kg cukru
  • drożdże i pożywka

Pierwszy dzień: Winogrona oberwać z gron, nie myć tylko pognieść dobrze, żeby puściły sok, zalać 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, przykryć lnianą ściereczką i przez 6 dni codziennie zamieszać.
7 dzień: odcisnąć sok bardzo dokładnie, wlać do gąsiora i dodać syrop ugotowany z 3 litrów wody i 2 kg cukru, dołożyć drożdże winne zrobione według przepisu (są różne drożdże jedne rozmnaża się przez kilka dni inne wlewa od razu, na każdych drożdżach jest przepis). Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną.
Po tygodniu ugotować syrop z 2 litrów wody i 1,5 kg cukru i dodać przestudzony do gąsiora z winem. Zostawić na 1 do 1,5 miesiąca. Po tym czasie wino należy ściągnąć z nad osadu rurką gumową do drugiego gąsiora i wynieść do chłodnego pomieszczenia, żeby dojrzewało. Po około 3 miesiącach wino  powinno być już gotowe do rozlania, należy ściągnąć je gumową rurką do wyparzonych butelek i zakorkować. A potem tylko degustować. Smacznego!

butelki

Dżem winogronowy

Dziś w Domu Pełnym Mięty robimy dżem z winogron, bardzo smaczny i w sklepie raczej nie kupimy. Dżem jest bardzo smaczny, ma piękny kolor i zapach świeżych winogron.

Składniki:
Dżem winogronowy
Dżem winogronowy


  • 2 kg winogron takich z ogrodu albo z działki
  • 1,25 kg cukru
  • 0,75 kg jabłek może być 1 kg
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Winogrona zgnieść i zagotować, po 10 minutach przetrzeć przez sito. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać sok z cytryny, mus z winogron, cukier i gotować, aż będzie  gęsty, trochę to potrwa ale warto. Uważać, aby dżem się nie przypali, trzeba mieszać co chwilę.  Gdy dżem zgęstnieje włożyć go do wyparzonych słoików, zakręcić i do góry dnem postawić, przykryć kocykiem i zostawić do wystygnięcia. Można też pasteryzować 20 minut, ale jeśli słoiki i zakrętki są dobre, nie ma takiej potrzeby. Smacznego!
miska
Winogrona 













Zobacz także Pasteryzacja czyli wekowanie

29 września 2019

Cukinia marynowana

Smaczna cukinia do kanapek, do obiadu, bardzo łatwa w przygotowaniu.


słoik

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • koper,gorczyca, ziele angielskie, czosnek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cukinię po umyciu pokroić, starszą wydrążyć nasionek, włożyć na minutę do wrzącej wody i odcedzić. Ułożyć w wyparzonych słoikach z przyprawami. Zagotować zalewę zalać cukinię i pasteryzować 20 minut. Ja kroję w duże słupki wysokości małego słoika, ale na plasterki można też pokroić, tylko trochę grubsze. Smacznego!

Zobacz także Sałatka z grzybów na zimę              Pasteryzacja i wekowanie

28 września 2019

Ucieraniec owocowy

Dziś sobota w Domu Pełnym Mięty pięknie pachnie ciastem. Ucieraniec owocowy to szybkie, proste i smaczne ciasto, tym razem z jabłkami, ale smaczne jest z każdymi owocami.


Składniki:

  • 4 jajka
  •  1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  5 łyżek oleju
  •  aromat waniliowy
  •  owoce 0,5 kg  truskawek, śliwek, jabłek, gruszek po prostu co mamy w domu nawet mogą być mrożone owoce.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek, a na koniec olej i aromat. Wykładamy na tortownicę i dajemy owoce na wierzch. Pieczemy w temperaturze 170 stopni nie dłużej niż 40 -45 min, jak za długo będziemy piekli nie będzie wilgotne, tylko suche.Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także https://dompemi.blogspot.com/2019/09/jabecznik-szybki.html

27 września 2019

Zupa z kalarepki

Witam w Domu Pełnego Mięty, dziś pachnie u nas Zupa z Kalarepki, bardzo delikatna, zdrowa i szybka w przyrządzeniu. Przepis na 1,5 litra zupy .


Składniki:
  •  włoszczyznę:
  •  pietruszkę
  •  marchewkę dużą lub 2 małe
  •   kawałek selera
  •  kalarepę dużą lub 2 małe
  •  4-5 ziemniaków
  • 1 pomidorek
  •  kawałek mięsa z kurczaka lub wieprzowiny z kością
  •  koperek zielony
  •  1 łyżka mąki do zaprawienia zupy 
  •  2-3 łyżki śmietany 
  Gotujemy wywar z kurczaka przez 10 min, dodajemy włoszczyznę bez marchewki, marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy po 10 minutach, kroimy kalarepkę w kostkę, dodajemy do zupy, po chwili dodajemy pokrojone ziemniaczki, pomidora sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę i do zupki dodać. Doprawić solą i odrobiną pieprzu, jak ziemniaczki miękkie zaprawić zupę mąką, dodać śmietanę i zieleninę. Zupa jest bardzo dobra, pożywna, dzieci chętnie ją jedzą. Smacznego!

A na drugie danie  może  Schab w sosie pieczarkowym 

    26 września 2019

    Lody - przepis babci

    Lody domowe z przepisu babci dziś w Domu pełnym mięty...


     Składniki:
    • 1/2 szklanki wody
    •   3/4 szklanki cukru
    •   4 żółtka 
    •   4 Śnieżki 
    •   mleko do śnieżek 
           Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Żółtka ubić dobrze z cukrem mikserem. Śnieżki wykonać według przepisu. Połączyć syrop, żółtka ubite  ze śnieżkami. Można zamrozić od razu, lub podzielić i do jednej części dodać kakao, a do reszty bakalie lub zmiksowane owoce. Bardzo smaczne. A co z białkami? Można zrobić Piankę, przepis  znajdziecie u mnie   Pianka 

    24 września 2019

    Filet pod ciastem francuskim

    Dom pełen mięty... proponuje danie z kurczaka, ale inaczej niż zwykle, filet pod ciastem francuskim.

    Składniki:
    • 800 gramów fileta z kurczaka
    •  600 gramów pieczarek
    •  2 cebule
    •  ciasto francuskie gotowe
    •  20 dkg sera żółtego
    •  sól
    •  pieprz
    •  papryka
    •  majeranek


    Wykonanie:                                                                                                                             

     Pieczarki obrać, umyć i pokroić  dość grubo, udusić na tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę doprawić solą i pieprzem. Filet z kurczaka umyć, pokroić na plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, posypać przyprawami : papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na to wyłożyć pieczarki, posypać startym serem i przykryć ciastem francuskim. Trzeba wszystko przykryć folią aluminiową i do piekarnika na 45 minut 180 stopni, po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut. Można po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Podawać jako samodzielne danie jedynie z surówką, krojąc kwadratowe porcje. Smacznego! 

    Schab w sosie pieczarkowym

    Dom pełen mięty...zaprasza na pyszny schab w sosie pieczarkowym, ale bez pieczarek.Danie smaczne, łatwe w przyrządzeniu, można przygotować wcześniej, a gdy zjawią się goście schab bardzo szybko można podgrzać i obiad gotowy.

    Składniki:
    • 2 zupy pieczarkowe
    • 1 jogurt naturalny
    • 3 łyżki śmietany
    •  natka pietruszki
    • sól 
    • pieprz
    • Schab 60-70 dkg
                                                                                                                                                                     Schab podzielić na grubsze kotlety, rozbić posolić i lekko obsmażyć z dwóch stron na tłuszczu.Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zupy pieczarkowe rozpuścić w wodzie, dodać jogurt, śmietanę, pietruszkę natkę, wymieszać i polać kotlety. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika upiec ok. godziny lub udusić na ogniu, obiad gotowy Smacznego!
    Udka pod ciastem francuskim

    Jabłecznik szybki

              Jabłecznik szybki

     

    Jabłecznik szybki, tym razem nie z ciasta kruchego, tylko z ciasta ucieranego. Bardzo prosty przepis, nawet dla tych którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Ciasto bardzo smaczne, miękkie, wilgotne nie za słodkie. Idealne do popołudniowej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi.



     

    Składniki:

     

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju
    • 6 łyżek wody
    • 1/2 kostki masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat waniliowy
    • 4 bardzo duże jabłka
    • cukier do jabłek
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

     

    Wykonanie:

     

    Jabłka umyć, obrać, odrzucić nadpsute części i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do garnka dodać cukier do smaku, jeśli mamy jabłka słodkie, możemy nie dodawać cukru, wszystko przesmażyć chwilę, aż zrobi się mus, a sok odparuje zostawić do wystudzenia. Do wystudzonych jabłek dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Można wykorzystać gotowy mus jabłkowy, wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i ubijając dodawać po trochu do jajek. Gdy ciasto zrobi się gęste dodać olej, znowu dodawać mąkę, a następnie rozpuszczone, ale zimne masło, wodę i aromat, lub cukier waniliowy. Wszystko ubić na puszystą masę. Ciasto podzielić na dwie części, większą część wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, na to usmażone wcześniej jabłka i  przykryć resztę ciasta .Piekarnik nagrzać do 170 stopni funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 45-50 minut, do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu gdy jabłecznik trochę ostygnie, posypać go cukrem pudrem.                                                                                          

    Sernik biszkoptowy gotowany

    Sernik biszkoptowy to biszkopt, przełożony gotowanym serem, taki gotowany sernik biszkoptowy. Biszkopt jest bardzo miękki, delikatny i puszysty, ser dodatkowo go nawilża, ciasto jest bardzo smaczna, wygląda jak torcik serowy. 




    Składniki:
    • 1 szklanka cukru
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki mąki pszennej   
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 60 gram masła


     Wykonanie:

    Masło rozpuścić i ostudzić. Białko ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec rozpuszczone, ostudzone masło. Przygotować formę, u mnie tortownica o średnicy 27 cm, wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe. Biszkopt upiec w temperaturze 160 stopni 30-35 minut góra-dół. 


     Masa twarogowa 
    •  0,5 kg sera
    •  2 jaja 
    •  1 szklanka cukru
    •  1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżki budyniu waniliowego                                                                                                                                                                                                                                                                   
    Ser zmielić, 2 jajka całe ubić z 1 szklanką cukru, dodać ser i wszystko wymieszać. Pół kostki masła rozpuścić w garnku, dodać  ser ubity z cukrem i jajkami, gotować na wolnym ogniu,  cały czas mieszać trzepaczką, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie się gotować, rozpuścić 2 łyżki budyniu w mleku i wlać do gotującego sera, cały czas mieszać, aż się zagotuje. Zimny biszkopt przekroić w poprzek, jak na tort, wylać gorącą masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. 

    Ciasto drożdżowe

    Dom pełen mięty... pachnie dziś pięknie ciastem drożdżowym, które zawsze się udaje i można je zrobić ręcznie, ale przede wszystkim w mikserze.



    Składniki: 
    • 1 kg mąki pszennej 
    • 2 szklanki mleka, 
    • 1 szklanka cukru
    • cukier waniliowy 
    • 1/2 kostki masła
    • 5 żółtek 
    • 1 całe jajko
    • szczypta soli 
    • 10 dkg drożdży 
    • 1 jajko do posmarowania ciasta

    Mleko podgrzać, drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka i postawić niech wyrosną. Do misy miksera wlać pozostałe mleko, żółtka i jajko, cukier, sól, mąkę, wyrośnięte drożdże i wyrabiać, jak składniki się połączą dodać rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiać 5 min, zostawić przykryte ściereczką niech rośnie. Jak podwoi swą objętość nakładać na blaszki (wychodzą 3 wąskie) i niech rosną. Potem posmarować rozmąconym jajkiem i piec 40 min w 170 stopniach. Ja dodaje zawsze rodzynki i skórkę pomarańczową. Z tego ciasta drożdżowego można robić bułeczki, dodać śliwki na wierzch, posypać kruszonką, jest naprawdę uniwersalne, a zapach w całym domu i u sąsiadów. Smacznego!

    Dynia marynowana

    Dynia ogromna zawitała do Domu pełnego mięty... dynia będzie marynowana, wg. przepisu mojej babci.
    Dynia marynowana


    Zalewa:

    • 0,5 litra octu 10%
    • 1 szklanka wody
    • 1 kg cukru
    • kilka goździków
    • cynamon 

                               


        Ugotować zalewę z podanych składników. Na wrzącą wrzucić obraną i pokrojoną dynie (najlepiej w kostkę ). Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zrobi się szklista, wtedy wkładać do słoików zakręcić, postawić do góry dnem, można przykryć kocykiem i gotowe. Smacznego! Dynia jest super, cukru jest dużo ale dynia jest nie za słodka. Bardzo polecam warto zrobić.
    Zobacz również: Papryka konserwowa    Pasteryzacja i wekowanie

    Ogórki konserwowe

    W Domu pełnym mięty mamy sezon ogórkowy. Ogórki robimy na różne sposoby, kisimy, robimy różne sałatki, krokodylki na ostro, ale te będą konserwowe, czyli słodko-kwaśne, pyszne jako dodatek do kanapki, lub do obiadu do mięsa. Jak większość przepisów na blogu, ten też jest bardzo stary i sprawdzony, od dawna w mojej rodzinie, a ogórki pyszne, chrupiące.

    Składniki:

    • 3,5 szklanki wody
    • 0,5 szklanki octu 10%
    • pełna łyżka cukru
    • płaska łyżka soli
    • koper
    • czosnek
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • chrzan
    • gorczyca
    Zalewa:
    • 3,5 szklanki wody, 
    • pół szklanki octu 10% 
    • pełna łyżka cukru
    • płaska łyżka soli 
     Ogórki najlepiej gruntowe, nie za duże, umyć dokładnie. Przygotować słoiki umyć je dokładnie i wyparzyć razem z nakrętkami. Ogórki ułożyć w słoikach na stojąco, dosyć ciasno.   Do słoika włożyć ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy, chrzan w kawałku i baldachim kopru razem z nasionami.  Z podanych składników ugotować zalewę i gorącą zalać ogórki, zakręcić zakrętki. Pasteryzować 10 -12 minut od zagotowania, wyjąć słoiki. Waga ogórków nie jest podana, tylko ilość zalewy, która wystarcza na kilogram do dwóch kilogramów ogórków, ale to zależy od wielkości ogórków. Przepis bardzo stary, jeszcze po mojej babci, ale ogórki są pyszne i chrupiące. Smacznego!


    Papryka konserwowa

      W Domu pełnym mięty... króluje dziś papryka, bardzo zdrowa pełna witamin. Idealna do kanapek, jako dodatek do obiadu. z papryki robię dużo przetworów, sos , leczo, dodaję do sałatek. Ten przepis jest bardzo stary, dostała go moja mama od koleżanki razem ze słoikiem pysznej papryki. od tej pory co roku taką paprykę jedliśmy. Ja robię ją tak samo, papryka jest pyszna, a tajemnica tkwi w zalewie.

    słoik

    Zalewa:


    • 1,5 szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1 szklanka oleju
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
    Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, lub kawałki, tak jak lubimy. Słoiki przygotować: umyć i wyparzyć. Ułożyć paprykę dosyć ciasno w słoikach, ale nie upychać.
    Wszystkie składniki zalewy zagotować: wodę, cukier, ocet, olej, sól, pieprz. Paprykę zalać gorącą zalewą i pasteryzować  10-13 minut  Smacznego!

    Pasteryzacja

















                           

    Grzyby leśne duszone

    W Domu pełnym mięty... zawitały leśne grzyby, będziemy z nich robić grzyby duszone w słoikach.

    podgrzybki, koźlarze
    Wykonanie:


    Grzyby leśne duszone: mogą być różne: maślaki, podgrzybki, borowiki, koźlarze, lub jeden gatunek. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić i sparzyć tzn. zalać wrzącą wodą i zagotować, odcedzić, rozgrzać olej na patelni dodać grzyby posolić, popieprzyć do smaku i dusić grzyby pół godziny. Słoiki wyparzyć wkładać grzybki gorące, zakręcić i pasteryzować pierwszego dnia godzinę, drugiego  45 minut i trzeciego pół godziny. Mogą stać i 2 lata, są pyszne jako duszone, można z nich zrobić zupę grzybową a nawet jajecznicę z grzybami. Smacznego !
    Zobacz   Sałatka z grzybów na zimę

    Sałatka z grzybów na zimę

    W Domu pełnego mięty... robimy sałatkę z grzybów na zimę.Sałatka dla każdego miłośnika grzybów.

    cebula, papryka, maślaki, podgrzybki, koźlarze
    Składniki:
    • 3 kg grzybów leśnych
    • 3 łyżki octu
    •  4 łyżki cukru
    • 1 szklanka oleju  0,5 kg papryki czerwonej
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    •  sól i pieprz
    Wykonanie:
                                                                             Grzyby obrać, wymyć dokładnie, pokroić,  podusić na oleju, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę,  paprykę pokrojoną w paski  i dusić, jak grzyby miękkie dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.Sałatkę  dusić pół godziny. Gorącą sałatkę z grzybów włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 30 minut .   Smacznego!

    Sałatka z grzybów w pomidorach

       Grzyby leśne są bardzo smaczne, dlatego warto z nich zrobić przetwory, aby można było jeść je nie tylko jesienią. Sałatka z grzybów w pomidorach, dosyć prosta, smaczna, można zrobić ją z różnych gatunków grzybów, takich większych, które nie nadają się do marynowania.




    Składniki:

    • durszlak grzybów
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki octu
    • 0,5 kg cebuli
    • 1 szklanka oleju
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku 

     



         Wykonanie: 
                                                                                                                                                                                                                                                                      Grzyby oczyścić, umyć, pokroić drobno. Przełożyć do garnka, dodać pół litra wody, osolić i ugotować, aż będą miękkie tak 15-20 minut.  Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić drobno, przesmażyć na oleju, wymieszać z grzybami. Dodać resztę składników i prużyć na małym ogniu przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować od zagotowania wody  małe słoiki, takie jak od dżemu 30 minut, a większe 45. A potem tylko jeść, gotowe do schabowego, albo do pizzy, czy też na nadzienie .Smacznego!    Zobacz: Sałatka z grzybów na zimę

    A u nas już jesień......

    Wszyscy,
     no prawie wszyscy lubią grzyby jeść. Ja lubię jeść, ale przede wszystkim zbierać, a potem szał co z nimi zrobić. Mam specjalny w ogrodzie piec do pieczenia chleba, chociaż chleb piekę tam rzadko, raczej pizzę, albo chlebek ziołowy, za to suszę wszystko: owoce, grzyby. Robię też zapasy na zimę: marynowane grzybki, a także pyszne w słoiczkach krojone .

                                                          Przepis na grzybki w słoiczkach :
                                                                                                                                                    Grzyby obrać, umyć, pokroić, podlać wodą, posolić i ugotować aż będą miękkie (20 minut), odcedzić. Do 1 szklanki wywaru dodać 5 łyżek octu, 5 łyżek cukru,1 cebule pokrojoną w kostkę, listek laurowy, 3 ziela angielskie, koncentrat pomidorowy 5 łyżek i to zagotować, dodać grzyby i do słoiczków wyparzonych.Wekować 30 min. a potem można jeść do mięsa, ale pyszne są do pizzy. Nie psują się mogą stać nawet 2 lata. Smacznego!

    Gąski- rosół z grzybów

       



    W Domu pełnym mięty dziś gotujemy rosół z gąsek. Zupa bardzo pożywna, smaczna i prosta w wykonaniu. U nas na grzyby gąski mówimy prośnianki, gdy jest ich wysyp, to prawie w każdym domu taka zupa musi być.

                                                                                                                                                                       

    Składniki:



    • grzyby gąski im więcej tym lepiej
    • włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, cebula)
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól i pieprz 
    • 500 gram ziemniaków
    • 10-15 dkg boczku

    Wykonanie:

       Gąski siwe i zielone to grzyby, które pojawiają się najpóźniej,  ale są bardzo smaczne. Można je marynować, smażyć, dusić pod każdą postacią są pyszne. W naszym regionie lubiane są jako rosołek, zupka zdrowa, rozgrzewająca i pyszna. Przepis jest bardzo prosty:  gąski czyścimy, nie obieramy, myjemy, są bardzo brudne, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę :  marchew, pietruszkę, cebulę, ziele angielski i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy obrane i osolone do smaku ziemniaki.  Przesmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku rosołek (grzybków nigdy nie za dużo) i polewamy ziemniaki ,a na koniec okraszamy przesmażonym boczkiem, zapach w całym domu, smacznie, tanio, zdrowo! Smacznego!

        
     Zobacz :    Grzyby leśne duszone