Wino z Winogron, domowe ale przepis sprawdzony od bardzo wielu lat, robione w Domu pełnym Mięty praktycznie co roku, chyba że nie ma urodzaju. Winogrona rosną u mnie w ogrodzie, nie są kwaśne, ale też nie bardzo słodkie.
Składniki:
- 7 kg winogron
- 7 litrów wody
- 3,5 kg cukru
- drożdże i pożywka
Pierwszy dzień: Winogrona oberwać z gron, nie myć tylko pognieść dobrze, żeby puściły sok, zalać 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody, przykryć lnianą ściereczką i przez 6 dni codziennie zamieszać.
7 dzień: odcisnąć sok bardzo dokładnie, wlać do gąsiora i dodać syrop ugotowany z 3 litrów wody i 2 kg cukru, dołożyć drożdże winne zrobione według przepisu (są różne drożdże jedne rozmnaża się przez kilka dni inne wlewa od razu, na każdych drożdżach jest przepis). Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną.
Po tygodniu ugotować syrop z 2 litrów wody i 1,5 kg cukru i dodać przestudzony do gąsiora z winem. Zostawić na 1 do 1,5 miesiąca. Po tym czasie wino należy ściągnąć z nad osadu rurką gumową do drugiego gąsiora i wynieść do chłodnego pomieszczenia, żeby dojrzewało. Po około 3 miesiącach wino powinno być już gotowe do rozlania, należy ściągnąć je gumową rurką do wyparzonych butelek i zakorkować. A potem tylko degustować. Smacznego!